Noutăți

Sprijin pentru părinți: servicii de îngrijire alternative lansate în Moldova

Primele 2 servicii alternative inovatoare de îngrijire de tip familial (mini-creșe) au fost create – ,,Micul Odoraș” de către doamna Mariana Grigorenco la Bălti și ,,Micii Exploratori” de doamna Ana Axenti la Chișinău, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii Moldova si AFAM – Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova. Serviciile create oferă copilașilor confort și siguranță, având la dispoziția lor necesarul de grijă, atenție, metodologii inovatoare de educație, jucării și un spațiu foarte frumos amenajat.

Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt soluția pentru diversificarea serviciilor și extinderea locurilor de creșe pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani. În 2023, aproximativ 150 000 de femei erau inactive pe piața forței de muncă din cauza responsabilităților familiale și a lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Grupele de creșe pentru copii până la 2 ani și grădinițele sunt insuficiente în fiecare a 10-a comunitate. Doar 19% dintre copii cu vârsta până la 2 ani, frecventează o creșă.

În colaborare cu alți parteneri interni și externi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit cu un șir de propuneri și modificări a cadrului normativ în vederea asigurării rezilienței demografice, inclusiv prin susținerea părinților și în special a femeilor să combine viața profesională cu cea de familie. Astfel a fost elaborat cadrul normativ de creare, organizare şi funcționare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani și particularitățile juridice pentru inițierea și desfășurarea acestor activități pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, în anul curent, cu suportul partenerilor de dezvoltare a fost pilotat primul serviciu creat de către angajator în cadrul companiei Orange și creșele de tip familial.

Amintim că în anul precedent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Programul Național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani, care are misiunea de a spori rata de încadrare a copiilor în instituțiile de educație timpurie sau servicii alternative.

Totodată a fost lansată platforma serviciialternative.gov.md unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului cu vârsta de până la 3 ani. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori.

 

 

Comunicate
Sprijin pentru părinți: servicii de îngrijire alternative lansate în Moldova
Primul spațiu de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă a fost inaugurat în Republica Moldova cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii și a Confederației Naționale a Patronatului

În Republica Moldova a fost lansat un spațiu de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă. 

 

Orange Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii și al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a lansat Orange Kids. Spațiul, amenajat conform normelor regulamentare, va oferi un mediu prietenos și adaptat nevoilor copiilor, inclusiv zone de odihnă, activități distractive și un loc special pentru socializare și joacă, pentru perioada în care părinții se află la muncă.  

„Sunt bucuroasă că, odată cu mutarea noastră în noul sediu Orange, putem susține și mai mult angajații și angajatele cu copii mici să lucreze de la oficiu atunci când au nevoie. De asemenea, sunt mândră că suntem prima companie din Moldova care a avut curajul să-și asume implementarea acestui proiect și sper să fim un exemplu de bune-practici și pentru alte afaceri locale”, a precizat Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova.  

Părinții se străduiesc să echilibreze responsabilitățile profesionale și familiale. Realitatea este că de prea multe ori femeile trebuie să renunțe la cariera lor profesională pentru că nu au o soluție pentru îngrijirea copiilor. 

”Peste 50% dintre femeile în vârstă de muncă din Republica Moldova rămân acasă, având grijă de copii, deși sunt foarte calificate”, a punctat Claire Harasty, Directoare DWT/CO-Budapesta, Organizația Internațională a Muncii.

Studiile arată că oferirea beneficiilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă duce la sporirea motivației, îmbunătățirea performanței și a retenției personalului, în special a femeilor angajate. Fluctuația cadrelor poate fi redusă cu 50%.

”Mereu am avut acest vis să ajutăm părinții din Republica Moldova să combine viața profesională cu cea de familie. Pentru că au lipsit investițiile în acest domeniu, noi avem în prezent, peste 150 de mii de femei în afara muncii și cred că asemenea inițiative vor fi exemple și pentru alte companii”, susține Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. 

”Ne gândeam cu ce să asociem brandul Republicii Moldova. Digitalizarea se asociază cu Estonia. Politicile prietenoase copiilor sunt atribuite țărilor din zona nordică. Ne propunem și ne ambiționăm să fim și noi ca țările nordice la acest capitol pentru zona Europei de Est și astfel să creștem rata participării femeilor pe piața muncii”, a precizat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.  

Afirmații confirmate și de Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, țară care susține acest program în Republica Moldova. ”Aceste investiții înseamnă nu doar contribuții la venitul familiei, dar și la economia țării. Este important să ne asigurăm că copiii noștri se simt bine și în perioada în care noi suntem la muncă.” 

Nu a fost un proces ușor. Mulți antreprenori au vrut să participe, dar au renunțat pe parcurs. Orange a fost printre puținii curajoși care au lansat această inițiativă, a menționat Leonid Cerescu, Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.

De spațiul Orange Kids vor beneficia 600 de copii ai angajaților Orange Moldova, cu vârsta cuprinsă între 2-8 ani.

Gheorghe și Ana Luchian activează în cadrul Orange Moldova și susțin că acest spațiu le vor permite să fie prezenți la birou, dar și aproape de fiica lor, în același timp. ”Pentru fiica noastră Eva, acest proiect înseamnă un spațiu modern, adaptat necesităților și normelor de siguranță pentru copii. În plus, Orange Kids ne scutește de cheltuieli adiționale pentru bonă sau grădiniță privată, așa cum la cea de stat nu suntem acceptați la vârsta de 2 ani.”

Pentru Cătălina Burcovschi, angajată Orange, lansarea Orange Kids este, la fel, un ajutor important ”deoarece fiica noastră de 2 ani și 9 luni are nevoie de comunicare, iar acest proiect o va ajuta să construiască relații cu alți copii, să dezvolte abilități de comunicare și să se încadreze mai ușor la grădiniță. Un avantaj enorm este și faptul că voi putea lucra alături de ea liniștită, știind că se află în grija persoanelor responsabile.”

Acest serviciu a apărut deoarece în Republica Moldova, doar 15% din copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt încadrați în instituțiile de învățământ antepreșcolar. Din lipsă de servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, 53,6% din populația Republicii Moldova, în principal femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.  

Proiectul pilot Orange Kids a fost implementat de Orange Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO) și Confederația Patronatului din Republica Moldova (CNPM), cu susținerea financiară a Suediei.

Comunicate
Primul spațiu de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă a fost inaugurat în Republica Moldova cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii și a Confederației Naționale a Patronatului
Organizația Internațională a Muncii a informat persoanele interesate despre modul de legalizare a activității de îngrijitor/îngrijitoare individual(ă) de copii

30 participante și participanți din țară au fost informați despre pașii necesari pentru a-și legaliza activitatea de îngrijitor/îngrijitoara individual(ă) de copii.

Organizația Internațională a Muncii (OIM), în parteneriat cu Centrul Parteneriate pentru Dezvoltare (CPD), a desfășurat un atelier de instruire pe 16 și 17 octombrie curent. Deoarece a fost manifestat un interes sporit pentru acesta, atelierul va avea continuitate în format online pentru persoanele care nu au reușit să participe la sesiunile de informare offline.

Instruirile s-au axat pe cadrul normativ în vigoare cu privire la procesul de înregistrare, organizare și prestare a serviciilor de îngrijire individualizată a copiilor.

Nelea Rusu, coordonatoarea națională de proiect din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a subliniat că sesiunile de informare vor contribui la extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. „OIM pledează pentru recunoașterea, reducerea și redistribuirea muncii de îngrijire neremunerată, recompensarea echitabilă și remunerarea în domeniul îngrijirii, dar și garantarea reprezentării lucrătorilor din domeniu, dialogul social și negocierea colectivă.”

După finalizarea sesiunilor de formare, participantele și participanții care intenționează să presteze servicii de îngrijire individualizată a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, vor beneficia de servicii de consultanță. Acestea vor putea fi oferite prin email, telefonic și offline (în caz de necesitate), în perioada octombrie – decembrie 2023.

Maria Grădinari, mamă a 5 copii, a participat la atelier pentru a afla despre prevederile legale de îngrijire a copiilor. „Atunci când îngrijești un copil, ești înconjurată de dragoste. Iată de ce am manifestat interes față de acest curs de suport – pentru a afla ce spune legea, pentru a munci legal, fiindcă am avut experiența de a sta cu alți copii, dar fără un contract de muncă”, a menționat aceasta.

Olesea Cebotari, fondatoarea Centrului Educațional „Tainele Copilăriei”: Vreau să prestez servicii individualizate de îngrijire a copilului, deoarece am experiența necesară și intenționez să urmez cursul de calificare. Pentru mine este important să cunosc care sunt drepturile și obligațiile mele în cadrul acestei activități”.

Programul de formalizare a activității îngrijitorilor/îngrijitoarelor de copii este implementat în perioada martie – decembrie 2023 de către Organizația Internațională a Muncii în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovare a formalizării. Acesta este implementat în cadrul unui parteneriat global OIM-SIDA și are drept scop îmbunătățirea sistemului de îngrijire a copiilor din Republica Moldova.