Înapoi la articole

Creșele de tip familial, o soluție pentru părinții cu copii mici care vor să se angajeze sau să revină la muncă

Comunicate

Numărul mic al creșelor în instituțiile de învățământ preșcolar, lipsa bonelor calificate sau prețurile exagerate ale creșelor private sunt câteva dintre motivele pentru care mulți părinți sunt nevoiți să stea acasă cu copiii până aceștia împlinesc vârsta de trei ani. Acest fapt le întrerupe parcursul profesional și îi împiedică să se integreze în câmpul muncii, cele mai afectate fiind femeile. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova doar 16% dintre copiii cu vârsta până la doi ani frecventează o creșă și doar 39% dintre femeile care au un copil cu vârsta de până la trei ani sunt încadrate în câmpul muncii.

Cum ar putea combina femeile îngrijirea copiilor cu dezvoltarea profesională și personală? Pentru a susține mamele în procesul de angajare sau revenire la locul de muncă, „Street Child”, cu susținerea UBS Optimus Foundations, implementează în țara noastră proiectul „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”. Inițiativa are drept scop dezvoltarea parteneriatelor între instituțiile locale, naționale și internaționale pentru susținerea și implementarea cadrului legislativ care se referă la serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, jumătate din populația țării nu are posibilitatea de a munci din cauza lipsei unor servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârste de până la 3 ani, iar o soluție în acest sens sunt creșele de tip familial. Acestea pot fi amenajate la domiciliul persoanelor (atât femei, cât și bărbați) care vor să devină îngrijitori și pot găzdui până la 5 copii. Mai mult, în procesul de amenajare, persoanele care vor să devină îngrijitori/îngrijitoare și își propun „deschiderea” acasă a unei creșe de tip familial beneficiază de granturi pentru amenajarea spațiului. Totodată, îngrijitorii/îngrijitoarele primesc oficial statutul de antreprenor și astfel contribuie la dezvoltarea economică a comunităților din care fac parte.

Pentru a susține acest tip de servicii alternative, Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova și Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare organizează instruiri gratuite în antreprenoriat, legislație, comunicare, dar și management. În acest proces, un rol important le revine și programelor de formare, care asigură calitatea serviciilor oferite, garantând că aceste creșe de tip familial vor fi un model durabil pe termen lung.

Modelul de creșă de tip familial prezintă importante beneficii. Pe de o parte, oferă femeilor libertatea de a-și urma aspirațiile profesionale, contribuind astfel la circuitul economic. Pe de altă parte, prin furnizarea unui mediu familial și afectuos, copiii beneficiază de îngrijire personalizată și de o atenție sporită, elemente cruciale în dezvoltarea lor timpurie.

Prin intermediul acestui proiect, „Street Child” și AFAM pun bazele unui sistem de îngrijire a copiilor care poate fi reprodus și adaptat la nivel național, creând mai multe oportunități de a răspunde nevoilor imediate, inclusiv ale populației de refugiați ucraineni. Astfel, creșele de tip familial reprezintă nu doar un sprijin pentru îngrijirea copiilor, ci și un catalizator pentru emanciparea economică și socială a femeilor. Acestea simbolizează un echilibru între nevoile familiale și aspirațiile profesionale, o armonie între creșterea copiilor și dezvoltarea personală. Modelul inovator este o fereastră deschisă către un viitor în care femeile pot atinge adevăratul lor potențial, în timp ce contribuie activ la bunăstarea societății.

Despre „Street Child” și programul de susținere pentru Moldova

Prin intermediul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie pentru populația de refugiați ucraineni”, până în anul 2026, organizația „Street Child” cu susținerea partenerilor naționali și internaționali își propune să dubleze numărul copiilor instituționalizați cu vârste între 2 și 3 ani, dar și facilitarea reintegrării părinților în câmpul muncii, pentru un echilibru între responsabilitățile parentale și cele profesionale. Proiectul pilot prevede dezvoltarea a 25 de creșe de tip familial, granturi și instruiri pentru îngrijitori/îngrijitoare, 5 creșe la angajatori, dar și extinderea a 5 creșe publice prin renovarea totală a spațiilor aferente, echipamente și instruiri implementate de către Institutul Național de Intervenție Timpurie în Copilărie și Pas cu Pas Moldova.

În 2023, cu susținerea financiară a Guvernului României, au fost renovate 20 de creșe publice din diferite regiuni ale țării. Iar UN Women și Pas cu Pas Moldova au oferit instituțiilor unde au fost amenajate grupele de creșă echipamente la standarde internaționale

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Mai multe despre cookie-uri.