Serviciile alternative de îngrijire a copiilor
Părinții cu copii mai mici de 3 ani nu mai sunt nevoiți să pună „stop” pe carieră pentru a avea grijă de micuții lor. Din anul 2022, odată cu adoptarea Legii nr. 367/2022 cu privire la serviciile alternative de îngrijire a copiilor, au fost introduse trei tipuri de servicii de îngrijire a copiilor de la zero la trei ani: individualizată, de tip familial și organizată la locul de muncă.
Aceste opțiuni permit părinților să-și aleagă tipul de îngrijire a copiilor care se adaptează cel mai bine nevoilor și preferințelor personale, iar în același timp, oferă siguranță deplină copiilor și liniște părinților.
Îngrijirea individualizată a copiilor este tipul de servicii oferite de către îngrijitori sau îngrijitoare direct la domiciliul sau reședința temporară a copilului. Acesta are ca scop asigurarea unui mediu familiar și confortabil pentru dezvoltarea armonioasă a micuților de până la 3 ani. Prin îngrijirea individualizată la domiciliu, copiii pot fi îngrijiți și supravegheați în propria casă, fără a fi expuși unui mediu necunoscut, iar îngrijitorii calificați sunt responsabili de oferirea atenției personalizate, adaptate nevoilor specifice ale fiecărui copil.
Îngrijirea individualizată a copiilor se prestează în baza unui contract de prestări servicii, care este încheiat între îngrijitor și reprezentantul legal al copilului.
Serviciile de îngrijire a copiilor de tip familial sunt organizate la domiciliul sau reședința temporară a îngrijitorilor, pentru un grup de maximum 5 copii, cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani. Acestea nu doar asigură îngrijirea copiilor într-un mediu confortabil, dar și creează oportunitatea pentru cei mici de a interacționa și de a-și dezvolta abilitățile sociale într-un mediu sigur, alături de alți copii de vârsta lor.
Îngrijirea de tip familial a copiilor se prestează în baza unui contract de prestări servicii, care este încheiat între îngrijitor și reprezentantul legal al copilului.
Serviciile de îngrijire a copiilor la locul de muncă sunt soluția ideală pentru părinții care vor să-și continue activitatea profesională, dar și să fie aproape de copiii lor.
Aceste servicii, care presupun crearea și funcționarea unei creșe la locul de muncă, sunt oferite de angajator pentru a-i sprijini pe angajați, iar toate costurile aferente sunt acoperite de către organizație/companie. Astfel, copiii sunt îngrijiți de profesioniști calificați, într-un mediu sigur, care le sprijină dezvoltarea, în timp ce părinții își pot desfășura activitatea profesională fără stresul îngrijirii copilului. În cazul creșelor create în instituțiile educaționale, copiii persoanelor care își fac studiile în instituția respectivă pot beneficia, de asemenea, de această facilitate.
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă se înființează printr-un ordin intern al angajatorului și notificarea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Pentru asigurarea acestor servicii, companiile angajează îngrijitori prin contract individual de muncă sau contract de prestări servicii.