Primul spațiu de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă a fost inaugurat în Republica Moldova cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii și a Confederației Naționale a Patronatului
În Republica Moldova a fost lansat un spațiu de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă.
Orange Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii și al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a lansat Orange Kids. Spațiul, amenajat conform normelor regulamentare, va oferi un mediu prietenos și adaptat nevoilor copiilor, inclusiv zone de odihnă, activități distractive și un loc special pentru socializare și joacă, pentru perioada în care părinții se află la muncă.
„Sunt bucuroasă că, odată cu mutarea noastră în noul sediu Orange, putem susține și mai mult angajații și angajatele cu copii mici să lucreze de la oficiu atunci când au nevoie. De asemenea, sunt mândră că suntem prima companie din Moldova care a avut curajul să-și asume implementarea acestui proiect și sper să fim un exemplu de bune-practici și pentru alte afaceri locale”, a precizat Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova.
Părinții se străduiesc să echilibreze responsabilitățile profesionale și familiale. Realitatea este că de prea multe ori femeile trebuie să renunțe la cariera lor profesională pentru că nu au o soluție pentru îngrijirea copiilor.
”Peste 50% dintre femeile în vârstă de muncă din Republica Moldova rămân acasă, având grijă de copii, deși sunt foarte calificate”, a punctat Claire Harasty, Directoare DWT/CO-Budapesta, Organizația Internațională a Muncii.
Studiile arată că oferirea beneficiilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă duce la sporirea motivației, îmbunătățirea performanței și a retenției personalului, în special a femeilor angajate. Fluctuația cadrelor poate fi redusă cu 50%.
”Mereu am avut acest vis să ajutăm părinții din Republica Moldova să combine viața profesională cu cea de familie. Pentru că au lipsit investițiile în acest domeniu, noi avem în prezent, peste 150 de mii de femei în afara muncii și cred că asemenea inițiative vor fi exemple și pentru alte companii”, susține Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
”Ne gândeam cu ce să asociem brandul Republicii Moldova. Digitalizarea se asociază cu Estonia. Politicile prietenoase copiilor sunt atribuite țărilor din zona nordică. Ne propunem și ne ambiționăm să fim și noi ca țările nordice la acest capitol pentru zona Europei de Est și astfel să creștem rata participării femeilor pe piața muncii”, a precizat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Afirmații confirmate și de Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, țară care susține acest program în Republica Moldova. ”Aceste investiții înseamnă nu doar contribuții la venitul familiei, dar și la economia țării. Este important să ne asigurăm că copiii noștri se simt bine și în perioada în care noi suntem la muncă.”
Nu a fost un proces ușor. Mulți antreprenori au vrut să participe, dar au renunțat pe parcurs. Orange a fost printre puținii curajoși care au lansat această inițiativă, a menționat Leonid Cerescu, Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.
De spațiul Orange Kids vor beneficia 600 de copii ai angajaților Orange Moldova, cu vârsta cuprinsă între 2-8 ani.
Gheorghe și Ana Luchian activează în cadrul Orange Moldova și susțin că acest spațiu le vor permite să fie prezenți la birou, dar și aproape de fiica lor, în același timp. ”Pentru fiica noastră Eva, acest proiect înseamnă un spațiu modern, adaptat necesităților și normelor de siguranță pentru copii. În plus, Orange Kids ne scutește de cheltuieli adiționale pentru bonă sau grădiniță privată, așa cum la cea de stat nu suntem acceptați la vârsta de 2 ani.”
Pentru Cătălina Burcovschi, angajată Orange, lansarea Orange Kids este, la fel, un ajutor important ”deoarece fiica noastră de 2 ani și 9 luni are nevoie de comunicare, iar acest proiect o va ajuta să construiască relații cu alți copii, să dezvolte abilități de comunicare și să se încadreze mai ușor la grădiniță. Un avantaj enorm este și faptul că voi putea lucra alături de ea liniștită, știind că se află în grija persoanelor responsabile.”
Acest serviciu a apărut deoarece în Republica Moldova, doar 15% din copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt încadrați în instituțiile de învățământ antepreșcolar. Din lipsă de servicii alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, 53,6% din populația Republicii Moldova, în principal femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, este inactivă din cauza responsabilităților familiale.
Proiectul pilot Orange Kids a fost implementat de Orange Moldova, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO) și Confederația Patronatului din Republica Moldova (CNPM), cu susținerea financiară a Suediei.