Înapoi la articole

Angajatorii din Republica Moldova au fost informați despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă

Comunicate

Peste o sută de antreprenori și reprezentanți ai mediului de business au fost informați  despre modalitățile și beneficiile prestării serviciilor de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Discuțiile și prezentarea exemplelor de bune practici internaționale au avut loc în cadrul unui atelier de lucru desfășurat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM).

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020, 53,6% din populația Republicii Moldova, preponderent femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, era inactivă din cauza responsabilităților familiale. În pofida provocărilor, există oportunități și o cerere clară de servicii de îngrijire a copiilor. Din acest considerent, OIM, împreună cu CNPM și partenerii din sectorul public, privat și asociativ, susține crearea și pilotarea unor servicii private inovatoare și accesibile de îngrijire a copiilor la locul de muncă, care să garanteze condiții de muncă decente pentru prestatorii de servicii de îngrijire.

„De 27 de ani, una dintre prioritățile noastre o constituie relațiile de muncă. Angajatorii, membri ai Confederației Patronatelor, ne semnalează că întâmpină dificultăți în angajarea personalului necesar, o categorie specială fiind mamele care au în îngrijire copii de până la 3 ani. Prin acest atelier desfășurat astăzi, vrem să motivăm antreprenorii să ofere servicii alternative de îngrijire a copiilor, astfel încât mamele să poată reveni mai curând la muncă, iar angajatorii să-și suplinească necesarul de personal”, a precizat Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.

Angajatorii participanți la atelier au fost informați despre cele mai recente prevederi legale referitoare la serviciile de îngrijire a copiilor la locul de muncă.

„Anul 2022 a fost un an important pentru familii și pentru femei, deoarece am elaborat mai multe legi pentru susținerea familiilor, care să permită părinților să revină cât mai curând în câmpul muncii. Din lipsă de creșe, acest serviciu este mai mult decât necesar părinților care au copii mici, iar dumneavoastră, ca angajatori, veți putea oferi un spațiu prietenos copiilor, cu un educator bine pregătit. Veți avea de câștigat financiar, pentru că veți avea personalul necesar implicat în procesul de muncă, iar părinții vor munci liniștiți, știind că copiii lor sunt alături”, a subliniat Marina Morozova, deputată în Parlamentul Republicii Moldova și autoarea Legii privind serviciile alternative de îngrijire a copilului.

Pentru că doar 15% din copiii de vârstă antepreșcolară (0-3 ani) sunt încadrați în instituții de îngrijire timpurie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat un program complex care vizează  serviciile de îngrijire a copiilor. „Ne-am propus ca până în anul 2026 să dublăm acest număr. Infrastructura existentă de educație timpurie se află sub presiune semnificativă, cu rate de ocupare de peste 100% în centrele urbane precum Chișinău. Lipsa de îngrijitori este acută în zonele rurale, cu 24% dintre cadrele didactice repartizate în instituțiile de învățare timpurie din Chișinău și restul de 76% dintre cadrele didactice repartizate în 34 de raioane. Guvernul urmează să aprobe curând  Hotărârea care va descrie fiecare etapă pentru deschiderea unei creșe la locul de muncă”, a explicat Felicia Bechtold, Secretară de Stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale. 

Femeile realizează, în medie, de trei ori mai multă muncă de îngrijire neremunerată decât bărbații și reprezintă majoritatea (65%) din forța de muncă în domeniul îngrijirii la nivel mondial. Odată cu prezența copiilor mici într-o gospodărie, timpul pe care femeile îl dedică muncii de îngrijire neremunerate crește semnificativ, iar responsabilitățile de îngrijire a copiilor devin o constrângere pentru femei în ceea ce privește participarea pe piața muncii.

„Prin acțiunile propuse în cadrul proiectelor OIM, vrem să creștem numărul mamelor încadrate în câmpul muncii. Beneficiile sunt multiple – munca mai eficientă a femeilor, satisfacția mai mare a părinților – toate acestea se vor reflecta în mod pozitiv în veniturile companiilor. Sprijinul oferit de întreprinderi nu este ceva tradițional și mă bucur că Republica Moldova face progrese la acest capitol”, a precizat Maria José Chamorro, Specialistă în formalizare și egalitate de gen, DWT/CO Budapesta.

În cadrul atelierului, reprezentanți ai Universității din Oxford din Marea Britanie și ai Grupului Boyner din Turcia au prezentat practicile și experiențele lor de a oferi soluții alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă pentru a inspira și motiva sectorul de afaceri din Republica Moldova. În același timp, experți naționali au prezentat prevederile naționale legale referitoare la crearea și funcționarea serviciilor de îngrijire alternativă a copiilor la locul de muncă.

În continuare, vor fi elaborate criteriile de selecție a companiilor care doresc să inițieze servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă.

„Practicile internaționale demonstrează că aceste servicii funcționează perfect și sunt în folosul companiilor, pentru ca acestea să nu piardă talente, forța de muncă calificată și investițiile realizate în sporirea capacităților angajaților. În prezent lucrăm la elaborarea unui ghid cu informații utile pentru angajatori. Apoi companiile selectate vor beneficia de asistență tehnică, financiară și mentorat în procesul de  pilotare a acestor servicii, care vor fi implementate în premieră în țara noastră”, a punctat Nelea Rusu, coordonatoare națională a proiectului.

Atelierul a fost desfășurat de Organizația Internațională a Muncii și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova în cadrul Proiectului „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: O abordare sistemică pentru îmbunătățirea ofertei și consolidarea formalizării”. Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat global OIM-SIDA și are drept scop îmbunătățirea sistemului de îngrijire a copiilor din Republica Moldova.

https://www.youtube.com/watch?v=p4iLpu4Fm2Q&pp=ygUDdG9w

Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Mai multe despre cookie-uri.