Sprijin pentru părinți: servicii de îngrijire alternative lansate în Moldova
Primele 2 servicii alternative inovatoare de îngrijire de tip familial (mini-creșe) au fost create – ,,Micul Odoraș” de către doamna Mariana Grigorenco la Bălti și ,,Micii Exploratori” de doamna Ana Axenti la Chișinău, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii Moldova si AFAM – Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova. Serviciile create oferă copilașilor confort și siguranță, având la dispoziția lor necesarul de grijă, atenție, metodologii inovatoare de educație, jucării și un spațiu foarte frumos amenajat.
Serviciile alternative de îngrijire a copiilor sunt soluția pentru diversificarea serviciilor și extinderea locurilor de creșe pentru copiii cu vârsta de 0-3 ani. În 2023, aproximativ 150 000 de femei erau inactive pe piața forței de muncă din cauza responsabilităților familiale și a lipsei serviciilor de îngrijire a copiilor. Grupele de creșe pentru copii până la 2 ani și grădinițele sunt insuficiente în fiecare a 10-a comunitate. Doar 19% dintre copii cu vârsta până la 2 ani, frecventează o creșă.
În colaborare cu alți parteneri interni și externi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a venit cu un șir de propuneri și modificări a cadrului normativ în vederea asigurării rezilienței demografice, inclusiv prin susținerea părinților și în special a femeilor să combine viața profesională cu cea de familie. Astfel a fost elaborat cadrul normativ de creare, organizare şi funcționare a serviciilor alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani și particularitățile juridice pentru inițierea și desfășurarea acestor activități pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, în anul curent, cu suportul partenerilor de dezvoltare a fost pilotat primul serviciu creat de către angajator în cadrul companiei Orange și creșele de tip familial.
Amintim că în anul precedent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Programul Național privind serviciile de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani, care are misiunea de a spori rata de încadrare a copiilor în instituțiile de educație timpurie sau servicii alternative.
Totodată a fost lansată platforma serviciialternative.gov.md unde pot fi găsite toate informațiile și actualizările legate de serviciile alternative de îngrijire a copilului cu vârsta de până la 3 ani. Aceasta oferă detalii despre legislația în vigoare, ghiduri pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori.