Înapoi la articole

Organizația Internațională a Muncii a informat persoanele interesate despre modul de legalizare a activității de îngrijitor/îngrijitoare individual(ă) de copii

Comunicate

30 participante și participanți din țară au fost informați despre pașii necesari pentru a-și legaliza activitatea de îngrijitor/îngrijitoara individual(ă) de copii.

Organizația Internațională a Muncii (OIM), în parteneriat cu Centrul Parteneriate pentru Dezvoltare (CPD), a desfășurat un atelier de instruire pe 16 și 17 octombrie curent. Deoarece a fost manifestat un interes sporit pentru acesta, atelierul va avea continuitate în format online pentru persoanele care nu au reușit să participe la sesiunile de informare offline.

Instruirile s-au axat pe cadrul normativ în vigoare cu privire la procesul de înregistrare, organizare și prestare a serviciilor de îngrijire individualizată a copiilor.

Nelea Rusu, coordonatoarea națională de proiect din cadrul Organizației Internaționale a Muncii, a subliniat că sesiunile de informare vor contribui la extinderea serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani. „OIM pledează pentru recunoașterea, reducerea și redistribuirea muncii de îngrijire neremunerată, recompensarea echitabilă și remunerarea în domeniul îngrijirii, dar și garantarea reprezentării lucrătorilor din domeniu, dialogul social și negocierea colectivă.”

După finalizarea sesiunilor de formare, participantele și participanții care intenționează să presteze servicii de îngrijire individualizată a copiilor cu vârsta de până la 3 ani, vor beneficia de servicii de consultanță. Acestea vor putea fi oferite prin email, telefonic și offline (în caz de necesitate), în perioada octombrie – decembrie 2023.

Maria Grădinari, mamă a 5 copii, a participat la atelier pentru a afla despre prevederile legale de îngrijire a copiilor. „Atunci când îngrijești un copil, ești înconjurată de dragoste. Iată de ce am manifestat interes față de acest curs de suport – pentru a afla ce spune legea, pentru a munci legal, fiindcă am avut experiența de a sta cu alți copii, dar fără un contract de muncă”, a menționat aceasta.

Olesea Cebotari, fondatoarea Centrului Educațional „Tainele Copilăriei”: Vreau să prestez servicii individualizate de îngrijire a copilului, deoarece am experiența necesară și intenționez să urmez cursul de calificare. Pentru mine este important să cunosc care sunt drepturile și obligațiile mele în cadrul acestei activități”.

Programul de formalizare a activității îngrijitorilor/îngrijitoarelor de copii este implementat în perioada martie – decembrie 2023 de către Organizația Internațională a Muncii în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în cadrul proiectului Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovare a formalizării. Acesta este implementat în cadrul unui parteneriat global OIM-SIDA și are drept scop îmbunătățirea sistemului de îngrijire a copiilor din Republica Moldova.